Categorieën

Airco-onderhoud

Airco-onderhoud

Een goed aangelegd aircosysteem is onderhoudsarm. Je kunt het airco-onderhoud op regelmatige basis uitbesteden aan het bedrijf dat je vaste airco aan kwam leggen, maar dat kost je geld dat je beter in je zak kunt houden, zeker in het geval van particuliere aankoop. Meestal heb je sowieso een paar jaar garantie op jouw systeem en de montage. Maar je mag ook aannemen dat je van een professioneel systeem jaren kunt genieten zonder dat je er veel omkijken naar hebt.

Het belangrijkst is dat het systeem ‘schoon’ blijft. Hiervoor moeten de luchtfilters van tijd tot tijd worden gereinigd. Als je je airco veel gebruikt, dan verzamelt zich daar stof uit de omgeving. Te veel stof op het filter zorgt voor een verminderde werking en onnodige verspreiding van stofdeeltjes, waardoor mensen met allergieën last kunnen krijgen. Doe dus regelmatig even een visuele check met de kap van de binnenunit af. Een paar keer per seizoen schoonmaken kan geen kwaad. Het volstaat om de filters aan de buitenzijde met een stofzuiger te behandelen. Zuig niet aan de binnenkant van het filter, want dan trek je het stof door het filter heen met mogelijk schade tot gevolg. Zijn de filters ernstiger vervuild? Dan kun je ze eerst met de stofzuiger behandelen en ze daarna met lauwwarm water afspoelen. Als iemand al ziek wordt van airco – een veelvoorkomend misverstand over airco's is dat ze je ziek zouden maken – dan ligt het aan slecht gereinigde filters.

Zelfreiniging van de airco

Aan de rest van het systeem hoef je eigenlijk geen onderhoud te plegen. Met een droge doek het apparaat en de luchtinlaten stofvrij maken volstaat. Groter onderhoud, zoals bijvullen van het koudemiddel, kan officieel ook alleen een erkend installateur doen. Hoewel het systeem lekdicht is, verliest het na verloop van tijd toch een beetje gasvormig koudemiddel. Uiteindelijk, wanneer er te weinig koudemiddel overblijft, gaat het systeem minder goed werken. Dat is het moment waarop je in ieder geval een airco-monteur moet laten langskomen.

In de tussentijd is het aan te bevelen om regelmatig (zeker aan het eind van het aircoseizoen) de zelfreinigingsfunctie van het apparaat (indien beschikbaar) te gebruiken. Hierbij draait de binnenunit zichzelf schoon met zijn eigen ventilator, wat vocht- en stofophoping voorkomt. Hiermee ga je mogelijke schimmelgroei tegen. Meestal kun je hiervoor gewoon de afstandsbediening van jouw airco gebruiken. In de handleiding bij je apparaat staat wat je precies moet doen.

"Let op, installatie en onderhoud van een airco mag alleen plaats vinden door een F-gassen gecertificeerd bedrijf" 

  

Er zijn geen producten in deze categorie.